Les actuacions que el Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic va implementar i executar durant el 2022 es van adreçar a 20 empreses i 331 persones, a qui van oferir 400 hores de formació.
Més concretament, es van dur a terme cinc projectes. En primer lloc, l’Inserdones, d’itineraris d’orientació i inserció per a dones, que va atendre 71 usuàries i va impartir 210 hores de formació en les especialitats de preparació per a l’examen ACTIC, d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials i de comerç alimentari. A més, per primera vegada, es va impartir un curs de dependenta de peixateria.
En segon lloc, la iniciativa Integra la igualtat, que té com a objectiu sensibilitzar envers la igualtat en el món laboral, va formar 45 persones treballadores de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme i 19 persones usuàries dels plans d’ocupació mitjançant mòduls de sensibilització en igualtat de gènere i LGTBI.
En tercer lloc, el projecte Nexe i tecnologia, de formació en noves tecnologies, va formar 16 persones en el curs d’instal·lacions solars fotovoltaiques.
En quart lloc, el Programa de formació i inserció (PFI), en l’especialitat d’auxiliar de manteniment i reparació de vehicles lleugers, va comptar amb 8 alumnes.
Per acabar, a la iniciativa Nexe jove, projecte formatiu dirigit a joves en situació de recerca de feina, van ser atesos 135 joves amb formacions de TIC i xarxes socials, recerca activa de feina i TIC, tastets d’oficis, sessions informatives grupals i formacions transversals. El programa va assolir un 20 % d’inserció laboral i un 60 % d’inserció educativa.
Pel que fa a l’ocupació, al novembre es va posar en marxa el Projecte d’orientació laboral a persones majors de 60 anys en situació d’atur. El 2022, el projecte va orientar 18 persones.
A més, a través del programa Línia ACOL, projecte d’inserció de persones migrades en situació administrativa irregular, l’Ajuntament ha contractat 7 persones que han aconseguit el permís de treball gràcies, d’una banda, al compromís de contractació que assumeix l’Ajuntament i, de l’altra, a l’assessorament d’entitats sense ànim de lucre en tots els tràmits.
I, finalment, el 24 de novembre, el Pacte va organitzar un networking per a persones a l’atur de la ciutat, el qual va comptar amb la participació de 60 demandats d’ocupació —en la seva majoria de més de 45 anys— i diverses entitats i empreses de L’Hospitalet.
D’altra banda, es va dur a terme el projecte de prospecció dels polígons d’activitats econòmiques (PAE) de la carretera del Mig, amb la visita a 20 empreses. I, a més, es va organitzar la jornada “Parlem de la indústria al món local”, amb l’assistència d’unes 90 persones i amb l’objectiu de reflexionar sobre el futur del sector de la indústria a la ciutat i d’analitzar el Pacte Nacional per la Indústria.
Dos anys de Pacte de Ciutat i de la renovació del Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic
El Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic de L’Hospitalet, que té més de vint anys d’història i es va renovar el desembre de 2020, està signat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL) i la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).
Les seves mesures i accions estan incloses en el Pacte de Ciutat, presentat el 30 de novembre de 2020, que va esdevenir un front comú institucional i ciutadà per fer front a les conseqüències generades per la covid. El Pacte de Ciutat, segons les dades que es van publicar dimecres, ha finalitzat amb un grau de compliment del 89,5 %.
Aquest Pacte conté 129 mesures i 231 accions vinculades a 4 entorns: urbà, social, econòmic i institucional. L’entorn econòmic consta de 50 mesures i 83 accions, amb un compliment del 93 %.