En el context actual de crisi climàtica i amb el repte de reduir l’impacte ambiental de la generació d’energia, un dels conceptes que ha arrelat amb força ha estat la necessitat de realitzar una transició energètica en les ciutats: d’utilitzar sistemes alimentats per fonts energètiques no renovables o perjudicials per al medi ambient (combustibles fòssils, l'energia nuclear i altres recursos naturals) cap a sistemes que utilitzin fonts d’energia renovable (energia solar, energia eòlica, etc.). Aquests nous sistemes permeten un desenvolupament més sostenible en l’àmbit econòmic, ambiental i social.
Existeixen diferents estratègies per promoure la transició energètica. Un dels models energètics més prometedors és la constitució de comunitats energètiques locals. Es tracta d’iniciatives de grups d’agents —empreses, comunitats de veïns, administració local— que cooperen per produir l’energia que necessiten.
Dins el cicle d’impuls de l’AMB per a la creació de comunitats energètiques, i amb la col·laboració d’AEBALL, tindrà lloc la xerrada “Transició energètica. Nous models per reduir costos i emissions”, que impartiran expertes d’EMELCAT, Símbiosy i AEMES Smart / Energroc.